SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
FRÖJEREDS IF
Historik

Man kan säga att Fröjereds IF:s historia i stor utsträckning även är en historia om föreningens idrottsplatser. Drömmen om en egen fotbollsplan fanns med redan från starten, men den skulle visa sig svår att realisera. Vid läsning av gamla mötesprotokoll från de första 10-15 åren finner man ett ständigt återkommande bekymmer, var man skulle hitta en plan för föreningens fotbollsmatcher, För träning hade man Stallbacken att tillgå men när det gällde att spela matcher var den olämplig, dels var utrymmet för litet och dels låg även några stenrösen hindrande i vägen. Man hyrde ibland tillfälliga planer vid Svenstorp och Annefors för hemmamatcherna, men mestadels gästade man andra klubbar för att få spela.

Trots stora ansträngningar lyckades man inte lösa planfrågan under hela 30-talet. Man gav dock inte upp och 1939 inköptes en bit mark bakom Blåbandslokalen där man avsåg all anlägga en fotbollsplan. Arbetet hade just påbörjats när kriget bröt ut, man fick då annat att tänka på och det hela sköts på framtiden.

Matchbild från Skogsvallen hösten 1943
 

På våren 1943 lyckades man med benägen hjälp av dåvarande kyrkoherden Gunnar Wellerberg få tillstånd att på ecklesiastik mark i närheten av Missionshuset anlägga en fotbollsplan. Arbetet med den nya planen, som så småningom fick namnet Skogsvallen, påbörjades i april månad och efter ett energiskt jobb var den spelklar lagom till föreningens första "riktiga" seriematch mot IFK Karlsborg den 8 augusti samma år. Då hade man även iordningställt en paviljong med två omklädningsrum.

Efter några år stod det klart att Skogsvallen inte motsvarade de anspråk man kunde ställa på en acceptabel fotbollsplan. Man började då på nytt undersöka möjligheterna att anskaffa mark till en mer permanent anläggning. Ansträngningarna kröntes med framgång i oktober 1946 då godsägare E. Håfvenström ställde mark bakom tegelbruket till förfogande för en fotbollsplan. Därmed inleddes en ny arbetsfylld period för föreningens medlemmar som dock helhjärtat ställde upp och i augusti 1947 var den nya planen klar att tas i bruk. Därmed hade man för första gången tillgång till en ändamålsenlig idrottsplats och Bruksvallen som blev planens namn skulle bli föreningens hemvist i närmare tre decennium.

Västergötlands Fotbollförbunds representant Karl-Axel Rosander, Skövde,talar vid återinvigningen av Bruksvallen 1958.
 

 

Under 1957 och våren 1958 var Bruksvallen föremål för omfattande förbättringsarbeten, bland annat lades nya täckdiken, planen breddades och försågs med helt ny gräsmatta. Den återinvigdes sedan under pompa och ståt den 17 augusti 1958. Idrottsplatsen var efter dessa arbeten i mycket bra skick och ännu bättre blev den när man inför höstsäsongen 1961 kunde ta i bruk en ny omklädningspaviljong innehållande två omklädningsrum, domarrum, duschar samt en expedition vilken även gjorde tjänst som pentry. Därmed var föreningen väl rustad för sin verksamhet under många år framöver. Epoken Bruksvallen avslutades den 4 juni 1976 då sista matchen spelades bakom tegelbruket.

 

Drömmen om Fröjevi

 

Drömmen om en egen idrottsplats fanns dock hela tiden i bakgrunden och då Bruksvallen så småningom blev alltmer sliten, aktualiserades frågan på allvar i slutet av 60-talet. Marken som inköptes 1939 var fortfarande i föreningens ägo och det var ganska naturligt att denna plats ansågs lämplig för en ny anläggning. Området var dock för litet, men genom tillköp av mark från angränsande fastigheter hade man slutligen ett område omfattande cirka 30.000 kvadratmeter till förfogande. Det fortsatta planeringsarbetet drog ut på tiden och först vid årsmötet 1972 kunde ett definitivt beslut fattas att den nya idrottsplatsen skulle byggas.

Det stora problemet var finansieringen av projektet som skulle utföras i tre etapper. De ekonomiska hindren undanröjdes dock när föreningens ansökan om att första etappen skulle få utföras som AMS-arbete beviljades. Därmed kunde arbetet som omfattade två fotbollsplaner, parkeringsplats och nätstaket runt anläggningen igångsättas, vilket skedde den 11 september 1973. Efter nästan exakt ett års arbete var denna del av anläggningen färdigställd.

Under tiden hade förberedelserna för etapp två som avsåg omklädningsbyggnaden pågått. Den skulle utföras helt i föreningens egen regi och sedan byggnadstillstånd beviljats kunde man börja arbetet den 9 november 1974. Därmed vidtog ett hängivet och uppoffrande arbete av medlemmarna, vilket pågick under hela det följande året, varpå byggnaden stod färdig att tas i bruk i slutet av april 1976. Man hade nu fått tillgång till förnämliga lokaler och förutom fyra omklädningsrum omfattade byggnaden duschrum med bastu, domarerum, expedition, kiosk, toaletter samt det inte minst viktiga, en efterlängtad klubblokal.

Entréporten, som utgjorde anläggningens tredje etapp, uppfördes närmast på rekordtid under juli månad samma år och därmed förfogade föreningen över en i det närmaste komplett idrottsanläggning. Genom en namnpristävling bland medlemmarna fick idrottsplatsen namnet Fröjevi.

Den högtidliga invigningen av Fröjevi ägde rum lördagen den 31 juli 1976 och förrättades av ordföranden i Västergötlands Fotbollförbund, Karl-Axel Rosander, Skövde. Programmet i övrigt upptog bland annat en match mellan Fröjereds IF och en Tidaholmskombination. Den första fotbollsmatchen på Fröjevi spelades dock redan den 12 juni och premiärmotståndare var Mariestads BK.

Det har således varit en lång och mödosam väg från Stallbacken fram till dagens förnämliga anläggning Fröjevi. Man kan bara ana sig till de uppoffringar och arbetsinsatser som här har gjorts av medlemmarna under gångna år. Detta berömvärda arbete kommer ofta i skymundan och glöms bort, men det är på sin plats att påminna om det i detta sammanhang.

Sandbacken

 

Sedan 1960-talet har Fröjereds IF haft de yppersta träningsmöjligheterna på våren, i och med träningsplanen Sandbacken. Planen ställdes till förfogande av aktive FIF:aren Stig Zetterberg och tack vare att marken består av det idrottsplatsen heter har FIF haft möjlighet att begå gräspremiär tidigt.

Planen arrenderades för en modest summa men när Stig Zetterberg gick ur tiden 2004 väcktes frågan om föreningen skulle friköpa planen. Årsmötet svarade ja och för 21 000 kronor blev föreningen ägare av 14 000 kvadratmeter. Till priset tvingades också lägga en lagfartskostnad på lika mycket.

Sedan dess har föreningen sakta men säkert försökt höja standarden på träningsplanen. Ett säkerhetsnät mot landsvägen har satts upp och nyligen avröjdes det tidigare skogsområdet. Tanken är att Sandbacken också ska få en uppvärmningsyta för sjumannaspel, hygienutrymme med mera.

I samband med köpet av Sandbacken startade ungdomsavdelningen träningsturneringen Sandbacken Cup som blivit en uppskattad träningsturneringen på tidigt gräs.