SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
FRÖJEREDS IF
Historik

En bingokväll i Bibliotekshuset i Tidaholm hösten 1973
 

De flesta föreningar har väl under någon period haft ekonomiska problem och för många hårt prövade klubbkassörer kom bingon som en räddande ängel under 60-talet. Fröjereds IF började med bingospel i ganska blygsam skala hösten 1965 i Blåbandslokalen i Fröjered. Först när bingon i augusti 1966 flyttades till Bibliotekshuset i Tidaholm fick spelet större omfattning och blev av betydelse för föreningens ekonomi. Under de drygt tio år som föreningen arrangerade bingo kunde man glädja sig åt ett gott gensvar hos publiken. Den verkliga publiksuccén kom den l maj 1970 då föreningen för andra gången arrangerade en Bilbingo och 500 personer deltog i spelet. Det betydde fullsatt hus och en omsättning på drygt 50.000 kronor.

I takt med ökad konkurrens från TV och liknande avtog intresset för bingokvällarna, som dessutom krävde stora arbetsinsatser.

Föreningen fick försöka finns nya inkomstkällor. Förutom en mängd olika lotterier och liknande har föreningen försökt finna inkomster i skogsplantering, korvgrillning vid olika arrangemang och liknande.

I början av 1990-talet kom bingon tillbaka, men denna gång i form av TV-sända Bingo-lotto. Lotteriet blev snabbt en viktig inkomstkälla för föreningen som vissa veckor kunde sälja uppåt 500 lotter. De nivåerna når vi inte upp till i dag men Bingo-lotto är alltjämnt en viktig inkomstkälla för föreningen.

I början av 1990-talet tog Fröjereds IF över arrendet av minigolfbanan i Tidaholm, som byggdes i Bruksvilleparken på 1980-talet. Under de inledande åren gav arrendet en god inkomst, så god att man i slutet av 2001 tecknade ett långtidsavtal med Tidaholms kommun. Fröjereds IF förtidsinbetalade arrendet för fem år, pengar som kommunen garanterade skulle användas för reinvesteringar av banorna. Pengarna betalades in men någon reinvestering gjordes aldrig. Det ledde till att banorna sakta men säkert förföll och 2007 drog sig Fröjereds IF ur samarbetet. Då hade inkomster sedan länge vida understigit de många mans - (och tjej-)timmar som lades ner.

Gåsalunken började i liten skala 1973, som en praktisk promenad i området kring Fröjevi. Inte kunde initiativtagarna då ana att arrangemanget skulle växa till ett årligt återkommande storarrangemang som lockar 700-800 deltagare varje år. Promenaden kräver mycket arbete av den särskilda kommitté som utsetts, men arbetstimmarna uppvägs väl av den uppskattning som arrangemanget rönt.

Traditionen av tipspromenader är också mångårig i föreningen, olika arrangemang har provats med skiftande resultat. Sedan 2005 arbetar föreningen med Åna-lunken, världens första simultantipspromenad som har samtidiga starter i såväl Tidaholm som Fröjered.